Tips over motorkamperen

Al jaren gaan wij met de motor kamperen en aangezien je ieder jaar weer nieuwe dingen ontdekt, hebben we hier wat tips.


Stoeltjes

Stoeltje van TatteljeeAls je gaat motorkamperen heb niet veel ruimte om bagage mee te nemen. Ruimte om grote stoelen op de motor mee te nemen is er niet echt, je kan op een plaid op de grond zitten, maar als je een paar weken op pad gaat, dan gaat dat erg gauw vervelen. Wij hebben stoeltjes van Tatteljee gekocht (zie plaatje hiernaast), deze stoeltjes zijn klein en compact en zit perfect! Het voordeel wat je hebt, is dat je een steuntje in de rug hebt en daardoor zit het als een echte stoel. Nadeel is dat ze niet goedkoop zijn.

Stoeltje Helinox OneEen andere tip gekregen van een lezer zijn de stoeltjes van Helinox. De zijn erg licht (830gr), vouwt klein op, zit goed en staat op poten, dus bij een natte ondergrond is het geen probleem. Voordeel van de Helinox stoeljes zijn dat deze een stuk goedkoper zijn, je kan ze bestellen op sites als ebay.

Koken

Camping Gaz Twister 270Voor het koken hebben we een gas-brander van camping-gaz gekocht, de Twister 270. Het voordeel van dit systeem, in vergelijking tot een prik-potje, is dat je het gastankje kan loskoppelen en weer kan monteren. Dit is erg gemakkelijk met het pakken van je bagage. In zuid-west europa zijn deze gastankjes overal goed verkrijgbaar. Echter als je bv. richting Scandinavië gaat, is het raadzaam om bijvoorbeeld een brander op benzine basis te nemen.

Bagage

Motor bagage rolTijdens de reis verpakken wij de "losse" bagage (slaapzakken, plaid etc.) in bagage rollen, deze rollen zijn wind en water dicht. Ideaal! Deze binden we met een sjorband vast op de motor. Op de motorcamping gebruiken wij deze rollen weer om onze pakken in op te bergen.

Slapen

Velours luchtbedWij nemen altijd een velours-luchtbed mee, het neemt wel wat ruimte in, maar voor ons slaapt het perfect. Het luchtbed kan mooi opgerold mee in een bagage zak. Om het op te pompen hebben we een klein lucht-pompje op 12V en is het binnen no-time opgeblazen. Op veel campings hebben ze een lucht-compressor staan.

Tent

4 Persoons tent voor op de motorAls je gaat motorkamperen moet je een tent hebben, wat voor tent je neemt is een persoonlijke keuze. Onze 1e tent was een klein 2 persoons-tentje, prima met mooi weer, maar met een week regen is de lol er snel af. Zodoende hebben we nu een grote 4 persoons-tent waarin we wat meer ruimte hebben. Veel mensen hebben zich verbaasd dat we dat mee kregen op de motor, maar we hebben gemerkt, dat het meer het gewicht is wat telt, dan het volume van een tent. Zodoende is de tent van nylon en nemen we niet meer tentstokken/haringen mee dan noodzakelijk. Een hamer nemen we voor het opzetten van de tent niet mee, vaak kan je deze wel lenen van je buurman op de camping.

Eten

Wij kopen vaak per dag eten, je hebt immers geen koelkast. Wel nemen wij 2 zakken astronautenvoedsel mee voor het geval dat je 's avonds laat aan komt en alles dicht is. Je hebt dan in ieder geval een warme maaltijd.

Intercom

Motor Intercom Set Vroeger communiceerden wij met elkaar d.m.v. een intercom set met een portofoon. In de helm plakten we een microfoon en luidspreker. De kwaliteit, is voor de prijs, redelijk goed! Wel moet je de microfoon en de luidspreker goed positioneren in je helm om goed verstaanbaar te zijn voor de ander. De portofoon werkt op penlight batterijen en daar doe je ruim een paar dagen mee, mochten ze onderweg leeg zijn, dan kan je deze bij ieder pomp-station kopen.

Tegenwoordig hebben we een helm met geintegreerde bluetooth communicatie set van Sena. Eén groot voordeel van Sena is dat deze heel gemakkelijk paired met anderen die ook Sena hebben. Pairen is een kwestie van de app openen, QR-code scannen en klaar.

Licht

In de tent hebben wij een zaklamp en een ophang lamp om 's avonds toch wat licht te hebben, beide op batterijen en op 12V oplaadbaar.

Wildkamperen met de Motor

Handboek MotorkamperenAls je gaat motorkamperen hoeft dat natuurlijk niet altijd op een motorcamping. In sommige landen (Noorwegen/Zweden) in Europa mag je wildkamperen, in dit overzicht vind je alle ins- en outs hierover.

Boeken over Motorkamperen

Wil je meer lezen over Motorkamperen? Dat kan! Jurriaan van Gelderen heeft er een boek over geschreven. Vol met zijn jaren lange ervaring en tips over het kamperen met de motor.
Waar moet je aan denken als je gaat kamperen met de motor? Wat neem je mee? Wat moet je niet vergeten? Dit en nog veel meer staat er in beschreven. Het boek is o.a. te verkrijgen bij Motorboeken Freson onder ISBN-nummer 9789077346006 en kost 17euro.

Rij afstand/ kilomters op een dag

Hoeveel afstand/kilometers je op een dag kan afleggen hangt heel erg af van waar je rijdt. Als je alleen maar snelweg hebt, dan kan je op een dag makkelijk 800km doen. Daarin tegen, als je bijvoorbeeld binnendoor de Alpen gaat met af en toe een berg-pas, dan is 150km-200km op een dag meer als genoeg. Zeker als je onderweg wilt stoppen om van het uitzicht te genieten. Daarnaast hangt het er ook nog vanaf hoelang je per dag op je motor wilt zitten. Persoonlijk vind ik op vakantie 8 uur rijden per dag genoeg, andere motorrijders hebben totaal geen moeite om 15uur continue te rijden.


Don't forget Checklist bagage:

  • ducktape en tyre-wraps, altijd handig!!!
  • reserve sjor-bandje
  • litertje olie voor de motor
  • reserve lampen setje
  • verband-doos, in sommige landen verplicht
  • vignet (alleen nodig voor Zwitserland of Oostenrijk)

Mocht je ook ideeën/tips hebben, dan horen we het graag! Lees ook onze tips over motoraccessoires.